Pagina's

Slavko Avsenik
Slavko Avsenik is één van de invloedrijkste en populairste polka muzikanten in de wereld.

Oberkrainer muziek ontstond in de jaren 50 in Begunje, een plaats in Slovenië. Slavko en Vilko Avsenik zijn de bedenkers van deze unieke stijl.

Oberkrainer muziek bestaat uit vlotte polka's of ontroerende en melancholische walsen.

De bezetting van originele Oberkrainer bands: accordeon, klarinet, trompet, tuba en gitaar.

In 1954 toen Slovenië nog bij het voormalige Joegoslavië hoorde, ontdekte presentator Fred Rauch van de Bayerische Rundfunk tijdens een vakantie in Oostenrijk Slavko & Vilko Avsenik. Hij hoorde op de radio hun Oberkrainer ensemble dat bestond uit vijf muzikanten. Fred was zo onder de indruk van de muzikale prestaties dat hij direct het ensemble voor een radiouitzending naar Duitsland haalde. Er werd geschiedenis geschreven, de Oberkrainerwerd wereldberoemd.

De leider en accordeonist van de groep Slavko Avsenik trad voor het eerst op met zijn broer Vilko (klarinet) in het Gasthof Avsenik in Begunje, Slovenië van hun ouders. De broers gingen op zoek naar andere muzikanten. En zo ontstond uiteindelijk Das Original Oberkrainer Quintett, met Slavko Avsenik - accordeon, Franc Koschir - trompet, Leo Ponikvar - gitaar, Albin Rudan - klarinet en Franc Ogrizek - tuba. Slavko's broer Vilko hield zich daarna hoofdzakelijk met componeren en arrangeren bezig. Slavko Avsenik maakt de melodie, Vilkobewerkte het voor hun nieuwe eigen Oberkrainersound. Later werd het Quintett aangevuld met het zangduo Ema Prodnik en Franc Korén. Slavko Avsenik Und Seine Original Oberkrainer werden uiteindelijk wereldberoemd. Er waren optredens en verkoop van platen over de hele wereld.

Slavko Avsenik Und Seine Original Oberkrainer zijn jaren geleden al met pensioen gegaan. Hun muziek blijft echter voortbestaat. Slavko heeft Die Jungen Original Oberkrainer aangewezen als zijn officiële opvolgers. Slavko schrijft nog steeds muziek voor zijn opvolgers.

Begunje is nog steeds de plaats van de familie Avsenik. Inmiddels wordt het ouderlijk restaurant-hotel geleid door de jongste zoon van Slavko, Gregor Avsenik.

Homepage