Pagina's

Addy KleijngeldAddy Kleijngeld staat bekend als een zeer goede accordeon-speler. Hij is één van de meest geliefde Nederlandse artiesten op het accordeon, Addy speelde polka&'s, walsen, marsen en standards.
Hij werd geboren in Helmond in december 1922. Addy begon accordeon te spelen toen hij 6 jaar was. Addy leerde veel van het spel van zijn vader en opa. Hij studeerde onder leiding van Frans van Cappelle.
Addy werd sterk beïnvloed door de Slovenian style. Hij begon zijn carrière in de jaren 1930 toen hij toetrad tot het orkest van zijn vader. Sinds die tijd was Kleijngeld continu verbonden met diverse groepen.
Op 18 jarige leeftijd vormde Addy zijn eigen orkest. De band speelde op bruiloften en partijen. Hij won in 1952 het Nederlands kampioenschap accordeon spelen. Hij opende zijn eigen muziek winkel in 1954, hij verkocht muziekinstrumenten, platen en bladmuziek.
Begin 1957 vormde Addy het trio de Vrolijke Mijnwerkers met Addy Kleijngeld (accordeon) Tonnie Melis (accordeon) en Frans de Groot (drums) Ze brachten singles en lp’s uit voor Polydor en CNR Records. Ze maakten de Mimosa Polka, Mijnwerkers Wals, Fabiola Polka, Ski Wals, Edelweiss Polka en Wiener Polka.
Dit waren allemaal Kleijngeld composities, maar ze namen ook muziek op van van Hoyer, Avsenik en vele anderen. De Vrolijke Mijnwerkers traden regelmatig op in heel Nederland, er waren vele boekingen in Limburgse hotspots in de jaren 50 en 60's. In 1961werd Addy producer en talent scout voor CNR Records. Hij maakte vele opnamen.
Hij tekende artiesten als Heintje, The Scorpions, Ben Steneker en het populaire duo de Limburgse Zusjes. Kleingeld was een briljante componist en arrangeur. Hij geproduceerde en regisseerde zijn opnames uit het hart. Behalve met zijn eigen groepen maakte Addy ook veel opnames met diverse artiesten als leider van zijn studio-orkest. Hij was accordeon leraar, accordeon ensembles studeerden bij hem.
Hij was leider en organisator van radio orkesten, coachte het Helmondse Accordeon Ensemble en werd directeur van de plaatselijke muziekschool.
Addy's Trio de Vrolijke Mijnwerkers waren regelmatig te gast op de Nederlandse tv, met zijn orkest verscheen hij ook in de jaren 1970 in tv shows. Addy's grootste triomfen waren de million sellers met de zanger Heintje zoals "Mama" (1967) In 1968 volgden kort daarop zelfs de nog grotere hits "Ich bau dir ein schloss" en "Heidschi Bumbeidschi." Allemaal gouden platen, wereldwijd! In 1977 werd Addy ziek. Hij overleed in de trein, op weg naar zijn vakantie adres in december 1977.