Pagina's

N. HrustanbegovicNihad Hrustanbegovic (1973) is accordeonist, componist en docerend musicus afkomstig uit Bosnië en Herzegovina en woonachtig in Nederland sinds december 1994. Hij volgde in de periode 1982 - 1992 een muziekopleiding in Bosnië en Herzegovina en werd in 1988, 1990 en 1991 op het nationale accordeonconcours van voormalig Joegoslavië vijf keer prijswinnaar, driemaal als solist en tweemaal met een accordeonensemble. In 1995 begon Nihad met de opleiding aan het ArtEZ Conservatorium voor docerend musicus en aan de Messiaen academie voor uitvoerend musicus in Arnhem en studeerde cum laude af in 2002.
De afgelopen jaren trad hij samen op met o.a. Al Di Meola, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het Concertgebouw Amsterdam, met Grace Jones in Paradiso, met ensemble Flairck in bijna alle Nederlandse theaters tijdens tournee Circus Jeroen Bosch en met de familie Rosenberg. Als solist trad hij op in de Ridderzaal tijdens de Van Heuven-Goedhartlezing, en in Muziekcentrum Vredenburg tijdens 50 jarige jubileum van UAF Stichting voor Hare Majesteit Koningin Beatrix. Met zijn concertaccordeon vertolkte Nihad diverse composities in zeer uiteenlopende muziekgenres: klassiek, eigentijds, tango nuevo, balkan, flamenco, cross-over, jazz, pop, hot club de France.
In het voorjaar van 2007 produceerde Nihad zijn eerste soloalbum The Best of Concert Accordion, met eigentijdse wereldmuziek van Nihad Hrustanbegovic en Semionov, klassieke transcripties van Bach, Scarlatti, Grieg en Paganini en originele contemporary werken van Gubaidulina en Schmidt. Op 27 maart 2007 bracht hij deze CD in eigen beheer uit en een dag later presenteerde hij zijn eigen compositie Stork Suite live in het TV-programma De Wereld Draait Door, waarin hij tevens geïnterviewd werd door Matthijs van Nieuwkerk. Het optreden van Nihad in dit TV-programma inspireerde Heineken om de muziek van Nihads CD te gebruiken in TV-reclame van Heineken Extra Cold die werd gelanceerd op 23 juli 2007. In dat hetzelfde jaar werd hij beloond door Stichting Platform BiH en Mladi BiH (namens gemeenschap van Bosnië en Herzegovina in Nederland) met de Award ‘Persoonlijkheid van het jaar 2007 voor bijzondere prestaties als artiest