Pagina's

Alexander Shirunov

Alexander Shirunov spreekt foutloos engels met een Oxford accent. Hij doet een beetje denken aan de legendarische Moskouse held Yuri Kazakov, lange tijd de meest exquise en elegante alleskunner uit de Soviet showbusiness.

De jonge accordeonist werd in 1983 geboren in Nikol'sk, een stadje in het Vologda gebied in het noordoosten van Europees Rusland. Als knulletje van vier, speelde hij voor het eerst muziek toen zijn vader hem een accordeon liet zien. Toen hij zes was en nog wat klein voor zijn leeftijd en naar school ging, leerde hij viool spelen nadat zijn meester zijn buitengewoon muzikale talent had ontdekt, maar hem te klein vond voor de accordeon. Daarom speelde Alexander, gedurende de volgende drie jaren viool op school en thuis accordeon. Later, moest hij piano, zang en saxofoon studeren voordat hij zich helemaal aan de accordeon kon wijden. Maar toen was hij al gelauwerd met een aantal eerste prijzen en eervolle vermeldingen in wedstrijden voor zang en accordeon in de regionale en nationale muziekwereld.

In 1997, werd hij ontdekt door de bekende bayanspeler en leraar Alexander Dmitriyev uit St. Petersburg, toen deze een bezoek bracht aan de stad Elaburg in Tatarstan, waar Shirunov deelnam aan een mastercklass die werd gedirigeerd door Profesor Dmitriyev. Deze nodigde hem onmiddellijk uit om naar St. Petersburg te komen om daar verder te studeren. Voor de toen veertienjarige Alexander was dit als een revelatie van God zelf.
Na een jaar, in 1998, aanvaardde Alexander deze uitnodiging en schreef zich in aan de Speciale Hogeschoool voor Beroepsmuziek in het Rimsky Korsakov Conservatorium voor talenten. In 2002, werd hij automatisch toegelaten tott het Rimsky Korsakov Conservatorium zonder examen nadat hij een van de beste studenten was gebleken. Hij is nu net afgestudeerd en toegelaten tot de Master degree.