Pagina's

Norbie J. BakerNorbie J. Baker was een legende in Milwaukee voor jaren. Zijn echte naam was Norbert Piekarski. Hij was Pools. (Hij veranderde zijn naam naar Baker, omdat in het Pools, Picarski bakker betekent) Norbie Baker werd in 2007 opgenomen in de Wisconsin Polka Hall of Fame.
Norbie Baker, accordeonist, bandleider een grote ster in Milwaukee. Veel mensen hielden van zijn platen en vonden het altijd leuk om hem te zien optreden met de band. Overal waar hij speelde, was er publiek, ze stonden in 10 rijen dik voor het podium naar hem te kijken.
Norbie was accordeon speler sinds hij 7 jaar was. Tegen de tijd dat hij 15 jaar was speelde hij in bars en dancings rond Milwaukee. Hij vormde een groep genaamd Norbie Baker's Polka Band nadat hij was afgestudeerd op Riverside High School.
De zeven leden tellende band speelde zeven nachten per week, meestal in Wisconsin, Michigan en Illinois. Hij speelde in bands voor het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1946 twam hij uit dienst en startte een andere polka band. Norbie maakte zijn allereerste grammofoonplaat in 1950. Norbie Baker's platen van voor 1953 werden uitgebracht als het "Norbie-Gillie Orchestra" volgens het label.
Gillie was overigens de tenor banjo speler. Hij is gemakkelijk te herkennen in de opnames omdat hij graag een beetje string banjo speelde. Nadat Gillie de band verliet, werd het "Norbie Baker And His Orchestra" "Norbie Baker And His Polka Boys" en "Norbie Baker And His Music Makers." Gillie speelde overigens niet mee met "Gillie's Waltz" een opname uit 1953. De band klonk als Yankovic And His Yanks. Wa*****ijnlijk was Frankie zelfs instrumentaal aanwezig om Norbie aan zijn Columbia platencontract te helpen.
Norbie gebruikte drie Solovoxes op een paar opnames zoals de Tinker Polka.
Geen andere band had dat ooit gedaan. Norbie Baker stierf in zijn slaap op 28 januari,1995 aan de gevolgen en complicaties van suikerziekte. Hij werd 67 jaar. Zijn dood beeindigde de carrière die hij startte als succesvolle polka accordeonist, band leider, en ten slotte als een populaire restaurateur. Norbie liet zijn dochters, Cathy en Caren, en zoon, Michael na.