Pagina's

Gwen Cresens


Gwen Cresens 18/06/1975 te Antwerpen.

Studeerde in 1993 af aan de Kunsthumaniora te Antwerpen met grootste onderscheiding voor accordeon en piano en behaalde er tevens de eerste prijs notenleer.

Studeerde in 1998 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ludo Mariën, voor accordeon en pedagogie, met grote onderscheiding en behaalde tevens met grote onderscheiding de finaliteit kamermuziek.

Volgde masterclasses bij Vladimir Subitzki, Wiatcheslaw Semionow, Oleg Sharov, Joseph Macerollo, Roger Eggermont, Philippe Thuriot en volgde een speciale jazz-stage bij de Amerikaanse accordeonist Frank Marocco.
Gwen Cresens werkte mee aan verschillende theaterproducties onder muzikale leiding van Bernard Van Lent, bij wie hij jaren les volgde.

Momenteel is hij actief:
Accordeonist bij Trio Dor (CD's : Trio Dor live in deSingel 1995; Trio Dor, in samenwerking met Radio 3 en Jeugd&Muziek Vlaanderen, 1998; Le Jambon Fâché,

Wild Boar Music, 2002) ; dit trio was laureaat van de internationale wedstrijd Città de Castelfidardo in Italië, tourde door Nederland, Frankrijk, Groot Britannië, Roemenië, Zweden, Oostenrijk en Zuid-Afrika.

In 1998 werd Trio Dor bekroond met de debuutprijs kamermuziek van Jeugd&Muziek Vlaanderen.

Gwen Cresens werkte samen met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het orkest van Jeugd & Muziek Antwerpen en als solist met het Vlaams Radio Orkest.

Zelf richtte hij in 1995 een ensemble op dat zich toelegt op de muziek van Astor Piazzolla. In 2000 groeide dit ensemble uit tot Sexteto Tanguedia

(CD : Sarà verso il mattino, WBM, 2002).

Sexteto Tanguedia speelde op La noche de la Pasion, editie 2001, werd opnieuw uitgenodigd voor de editie 2003 en tourde in 2002 door Vlaanderen.

Gwen Cresens werkte mee aan filmmuziek van documentaires (Arte, VRT), Recht op Recht,

Terug naar Oosterdonk van Frank Van Passel, en aan 'S', een film van Guido Hendrickx.

Gwen Cresens speelde bij de Holzbein Brothers (CD : Up and down again, 1997), die o.a. samenwerkten met gastartiesten als Wannes van de Velde, Guido Belcanto, Patrick Riguelle, Jean Bosco Safari en Tom Barman.

Gwen Cresens trad op in het combo olv ., waarmee hij diverse zangers, als Stef Bos, Luk De Vos, Tine Reymer en anderen begeleidde (CD : Brel op 1, Radio 1, 1998).

Van 1995 tot en met 1998 ging Gwen Cresens op wereldtournee (Europa, Australië, Zuid-en Noord-Amerika) met "La Tristeza Complice", een muziek-dans-theaterproductie van Alain Platel en Dick van der Harst, een productie van Les ballets C de la B en

Het Muziek Lod.
In 1999 begeleidde Gwen Cresens Jo Lemaire op haar Piaf-tournee "Une Vie", en Kommilfoo in het programma "Andermans Gelag".

Vanaf 1999 begeleidt hij . in zijn programma "Hommage à Brel".

Verder speelt bij Les Confrères de Saint Lazaire (Brussels cabaret, Frans chanson) en bij Koen De Cauter en Les P'tits Belges (CD : Come Prima, Map Records, 2001).

Van 1997 tot 2001 speelde bij Klezmic Noiz (CD : Davka, WBM 2000).


Hij werkte mee aan de operaproductie "Ship of Troy", gebaseerd op Purcells Dido en Aeneas, in een regie van Niek Kortekaas en onder muzikale leiding van

Theo Mertens (Zeeland Nazomerfestival, 2001 en IJ-festival Amsterdam, 2002).

In 2001 maakte en speelde hij de muziek voor de dansproductie "Epidémic", in samenwerking met de Compagnie Heddy Maalem uit Toulouse, in opdracht van het festival Danse à Aix in Aix-en-Provence.

Gwen Cresens werkte als freelance-muzikant met Ute Lemper (Parijs, 2000),

Taraf de Haidouks (met Trio Dor op de Aquarius festivaldag, deSingel, Antwerpen, 2000), Red Harmony (Aquarius festivaldag, PSK, Brussel, 2001), Isnel da Salveira (Zomer van Antwerpen, 2000), Antje de Boeck (Jeugdboekenweek, 2001).

Sinds 2000 behoort Gwen Cresens tot de vaste begeleidingsband van Arno Hintjens, waar hij ook de gelegenheid kreeg artiesten als Stéphane Eicher, Salvatore Adamo, Axelle Red en Jane Birkin te begeleiden.