Pagina's

John Woodhouse



John Woodhouse, artiestennaam van Johan Hendrik Holshuysen (1 juni 1922 - 7 mei 2001) was een Nederlandse accordeonist en componist.

Hij werd onder meer bekend als begeleider van Tante Leen, als componist van Koffie, koffie, lekker bakkie koffie, gezongen door Rita Corita, en als accordeonvirtuoos in talloze televisieprogramma's.

Levensloop

1937
Johan Holshuysen (1 juni 1922) is op zijn vijftiende al wereldkampioen op de accordeon. Hij volgt vanaf zijn vijfde levensjaar lessen en wordt na zijn wereldkampioenschap beroepsmuzikant.

1956
Na in diverse orkesten als Accordeola, De Edelweisskapel, The Ramblers en het Metropole Orkest te hebben gespeeld, komt Holshuysen in 1956 terecht bij De Windmolens. Elf jaar lang verzorgt hij met onder meer Truus Koopmans, Dick Doorn, Annie Palmen en John de Mol het Avro-radioprogramma Zing Met Ons Mee. Holshuysen is een van de accordeonisten die Tante Leen begeleiden op haar plaatopnamen.

1958
Holshuysen schrijft het liedje Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, het grote succes voor zangeres Rita Corita.

1965
Joike van Soest, Dolf van der Linden en Johan Holshuysen schrijven het nummer Het Is Genoeg. Op 20 maart 1965 is dit de door Conny van den Bos gezongen inzending aan het Eurovisie Songfestival in Napels, Italie. Holshuysen werkt in de jaren zestig zes jaar lang voor de West Deutsche Rundfunk in Keulen.

1966
Holshuysen schrijft samen met Fokker een aantal liedjes voor het album De Ouwe Draaidoos Van Oom Simon van Tony Bass (Theu Baats, geboren op 12 maart 1934 in Eindhoven). Hij schrijft tevens de muziek voor de televisieshow van Dorus, die in 1966 een Zilveren Roos wint in Montreux. In de jaren zestig begeleidt Holshuysen in Nederland internationale sterren als Jacques Brel, Rika Zarai en Anny Cordy.

1967
Op 8 april 1967 vertegenwoordigt Therese Steinmetz Nederland met het lied Ringe-Dinge op het Eurovisie Songfestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Als componisten tekenen Holshuysen, Gerrit den Braber en Dolf van der Linden. Vanaf oktober is Holshuysen als John Woodhouse geregeld in de Top 40 en in de tipparade te vinden. Hij introduceert zichzelf en zijn accordeonmuziek in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg, van Willem Duys.

1968 - 1969
Holshuysen treedt aan het eind van de jaren zestig op met het Sextet Johnny Holshuysen, dat zich richt op bekend werk als Yesterday en Blue Moon. Begin '69 ontvangt Holshuysen in het Franse Cannes de Midem Trofee 1967-1968 uit handen van Maurice Chevalier. Hij ontvangt de prijs in de categorie 'best verkopende lp-artiest'.

1970
Gedurende dit jaar werkt John Woodhouse op twee singles samen met het Westlands Mannenkoor (Glory Glory Hallelujah) en het Eindhovens Jongenskoor (Goodbye, Auf Wiedersehn). In de loop van 1970 verschijnen de eerste albums van Woodhouse.


1971 - 1980
In deze periode wordt een groot aantal albums van John Woodhouse uitgebracht door Philips. Daarnaast verschijnen via Philips en andere maatschappijen diverse, moeilijk te dateren platen. Ook in de reeks Story Presenteert… is John Woodhouse met een lp vertegenwoordigd. In de jaren zeventig ontvangt de accordeonist vele prijzen, waar onder een Edison (voor het album Woodhouse Festival, die hem ook een platina-met-diamanten lp oplevert), de Gouden Tulp van Phonogram, een Gouden Musiccassette, de Gouden Microfoon en het Gouden Story Hart. Woodhouse maakt zo'n twee platen per jaar en neemt daarvoor ook televisiespecials in binnen- en buitenland op voor de Tros. Daarnaast treedt hij over de gehele wereld op.

1981
Na achttien gouden platen en zeven platina platen houdt John Holshuysen het voor gezien. Hij trekt zich met zijn gezin terug op het eiland Mallorca. Wat later vestigt Holshuysen zich met zijn vrouw Henny in Turnhout in Belgie.

1993
Artiesten als zangeres Caroline Kaart, kunstfluiter Gerry de Boer en steelgitarist Frans Doolaard verlenen hun medewerking aan de dubbelcd The Story Of John Woodhouse.

1995
Na veertien jaar pakt John Woodhouse zijn accordeon weer op. Van de dan 73-jarige muzikant verschijnt de cd Mijn Mooiste Melodieen. Hiervoor gaat Woodhouse de studio in. Hij is echter allerminst uit op een comeback en geniet vooral van zijn vrije tijd. De latere cd's die van hem verschijnen bestaan uit opnamen die nog voorhanden zijn.


2001
Op maandag 7 mei overlijdt Johan Hendrik Holshuysen op 78-jarige leeftijd na een kort ziekbed.