Jaap Valkhoff
Introductie
“Diep in mijn hart kan ik niet boos zijn op jou”, “Oh Johnny, zing een liedje voor mij alleen”, “Ik zie de haven al, de lichtjes flonkeren van verre”…
De woorden van deze liedjes worden door oud én jong moeiteloos meegezongen. En is de tekst niet helemaal bekend, dan zitten de melodieën wel ergens in het geheugen gegrift, want iedereen heeft ze wel eens gehoord.
Die liedjes zijn gemaakt door Jaap Valkhoff (1910-1992).
Jacobus Valkhoff werd op 16 augustus 1910 in de Hendrikstraat te Rotterdam geboren. Japie was de middelste telg uit een gezin van vijf kinderen uit Crooswijk, of zoals hij zelf zei: “Een jongen uit de heffe des volks.”
Vader Arie Valkhoff, een meubelmaker, en zelf een enthousiast muziekbeoefenaar op accordeon en orgel, ontdekte al vroeg dat Japie gevoel voor muziek had en gaf hem zijn eerste harmonica. In een mum van tijd leerde hij zichzelf er op spelen. Hij was toen pas drie jaar oud.
In de jaren die volgden ontwikkelde hij zich razendsnel, Japie groeide op en de accordeons werden groter. Naar zijn voorbeeld maakten ook zussen Marie en Jopie en broertje Arie zich het accordeonspel eigen. Met de opkomst van het verenigingsleven rond de eeuwwisseling ontstonden talrijke accordeonverenigingen in Rotterdam. Japie en oudste zuster Marie werden lid van ‘Kunst en Vermaak’. Als bolleboos van de vereniging speelde Japie een solo in de concertzaal van het oude Doele-gebouw aan de Coolsingel. Een jongetje van zeven jaar op een toneel zo groot “dat je er met een paard en wagen kon rondrijden.”
Accordeonkwintet "Tuttalaforza".
Tuttalaforza is opgericht in 2000, met als doel, deelname aan het Internationale Concours te Innsbruck. Het samenspelen in kwintetverband beviel zo goed, dat we dat tot op de dag van vandaag zijn blijven doen. De samenstelling van ons kwintet is in de loop der jaren wat gewijzigd. Naast Bianca IJdema, Jeannette Hagen, Hillebrand van der Veen en Gonda Stevens (allen leden vanaf het eerste begin) is enkele maanden geleden Tara Diepeveen tot ons kwintet toegetreden.
De concerten van Tuttalaforza vinden zowel in binnen- als buitenland plaats. Naast deelname aan het concours te Innsbruck in 2001 en 2004, heeft het kwintet ook deelgenomen aan concoursen in Hagnau aan de Bodensee (2005) en in Solothurn te Zwitserland (2007). Verder heeft het kwintet concerten gegeven in Duitsland.
In Nederland speelt het kwintet regelmatig in het kerkje van Eenigenburg en verleent het medewerking aan concertavonden, georganiseerd door derden.
Het repertoire is heel divers en bestaat uit originele accordeonliteratuur en bewerkingen.
U bent van harte welkom om te komen luisteren bij onze concerten. Voor komend seizoen staan nog geen concerten gepland, daar we momenteel in onze nieuwe samenstelling aan nieuw repertoire werken.
Tuttalaforza.
http://www.tuttalaforza.com
Ensemble Virtuosa
Virtuosa bestaat uit 5 enthousiaste musici, die met veel plezier laten horen hoe divers de klanken van accordeon-muziek zijn. De basis speelt al ruim 30 jaar samen. Virtuosa heeeft successen geboekt in Litouwen, Frankrijk en Duitsland en krijgt lovende reacties bij concerten in Nederland.
Bij het maken van de CD's is er, net als bij de live optredens, gekozen voor een variatie in genre, van klassiek tot modern.
http://www.virtuosa.nl/
Albert Hennebel
Gouden plaat, meer dan 600 eigen nummers...
Albert Hennebel geboren te Reningelst, is een grote meneer in de accordeonwereld, hij was pas vijf jaar oud toen hij zijn eerste noten speelde op een diatonische accordeon. Later leerde hij muziek bij professor Albert Muylaert.
Albert Hennebel houdt van zijn instrument maar speelt daarnaast ook nog synthesizer. In zijn lange carrière heeft Albert al een 50-tal albums en 15 CD’s opgenomen. Met in 1979 als bekroning een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 25.000 albums in België.
En niet alleen op zijn accordeon heeft Albert Hennebel gouden vingers, hij componeert ook heel wat nummers, al zo’n 600-tal musette-composities. Dit kon ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij gaan.
Albert’s musette is bekend in België, Frankrijk en in Nederland maar hij speelde ook vijf keer in Amerika. De tv-zenders zijn voor hem ook geen onbekende.
Albert Hennebel is een graag geziene gast, zowel bij de RTBF in Chanson à la Carte, op FR3 in Sur un air d'Accordéon als in vele andere televisieprogrammas.
Albert Hennebel houdt van zijn instrument maar speelt daarnaast ook nog synthesizer. In zijn lange carrière heeft Albert al een 50-tal albums en 15 CD’s opgenomen. Met in 1979 als bekroning een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 25.000 albums in België.
En niet alleen op zijn accordeon heeft Albert Hennebel gouden vingers, hij componeert ook heel wat nummers, al zo’n 600-tal musette-composities. Dit kon ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij gaan.
Albert’s musette is bekend in België, Frankrijk en in Nederland maar hij speelde ook vijf keer in Amerika. De tv-zenders zijn voor hem ook geen onbekende.
Albert Hennebel is een graag geziene gast, zowel bij de RTBF in Chanson à la Carte, op FR3 in Sur un air d'Accordéon als in vele andere televisieprogrammas.
Op zijn muziek kunt u walsen, een charleston dansen of genieten tijdens het beluisteren van de prachtige polkas, want het orkest Albert Hennebel brengt u de typische Franse musette!
Albert Hennebel Vedette Bal du Musette!
Albert Hennebel Vedette Bal du Musette!
André Vrolijk
André Vrolijk is Amsterdammer in hart en nieren, en de vierde generatie professionele accordeonisten. In 1993 studeerde hij af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Opvallend is dat hij bijna alles speelt: klassiek, jazz, musette, tango en natuurlijk Amsterdams repertoire. Werkte mee aan verschillende theaterprogramma's en treedt op met zijn eigen formaties 'Het André Vrolijk Jazz kwartet', 'Enchanté' en 'Tintje Mokum'.
Accordion Tribe
Vier topaccordeonisten uit verschillende uithoeken van de wereld, vinden elkaar, en dagen elkaar uit in 'The Accordion Tribe'. Deelnemers zijn Bratko Bibič (Slovenië), Maria Kalaniemi (Finland), Guy Klucevsek (USA) and Otto Lechner (Oostenrijk). 'The Accordion Tribe' heeft drie CD's opgenomen en ze hebben verschillende keren door Europa en Noord-Amerika getoerd. In 2004 is de prijswinnende documentaire "The Accordion Tribe" uitgezonden, een ontroerende documentaire met adembenemend mooie muziekmomenten.
Matthias Lens (2)
Matthias Lens werd geboren op 25 februari 1986 te Turnhout. Op vijfjarige leeftijd krijgt hij zijn eerste privé-lessen accordeon bij Jos Eyckens. Na enkele jaren stapt Matthias over naar het officiële muziekonderwijs en dit aan de stedelijke muziekacademie van Turnhout. Vanaf deze periode wordt hij begeleid door Ludo Mariën.
Na korte passages in de stedelijke muziekacademie van Turnhout en Mol gaat Matthias op zestienjarige leeftijd naar dé Kunsthumaniora in Antwerpen als voorbereiding op het conservatorium.
In 2005 studeert hij af aan dé Kunsthumaniora en is hij tevens geslaagd voor het ingangsexamen op het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.
In het najaar van ditzelfde jaar behaalt Matthias op de nationale Dexia-wedstrijd, Axion Classics, een eerste prijs accordeon met 90%.
In het voorjaar van 2006 werkt Matthias mee aan de theaterproductie “Mooz” met als regisseur Rik De Jonghe. Dit alles in samenwerking met De Werf en het Concertgebouw van Brugge.
Vanaf augustus 2006 speelt Matthias mee bij Guido’s Orchestra, een klassiek poporkest uit Nederland met als dirigent Guido Dieteren, gewezen eerste violist bij André Rieu.
Hiermee nam Matthias begin september 2007 een Dvd-Tv-special op die uitgebracht wordt in Nederland, Duitsland, België en Amerika. Met dit orkest begeleidde Matthias o.a. Marco Borsato, Roel van Velzen en Lucie Silvas. In december 2008 begeleidt Matthias met dit orkest Max Proms, een muziekevenement van Omroep Max, in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Dit in samenwerking met enkele grote artiesten, o.a. Petula Clark, Anita Meyer, Ernst Daniel Smid, Marco Bakker, Tom Parker en New London Chorale.
Matthias Lens
The Sunsets (2)
Annelies Winten (23 augustus 1984) begon op 7-jarige leeftijd haar muzikale opleiding.
In 1993 startte ze de opleiding accordeon. In 2002 studeert Annelies af aan het Humaniora Kindsheid Jesu te Hasselt met als hoofdinstrument accordeon.
In september 2003 start ze haar opleiding accordeon aan het conservatorium te Antwerpen in de klas van Ludo Mariën.
In 2005 behaalde ze haar diploma HAFABRA-directie en sinds januari 2007 is Annelies dirigente van het accordeonorkest La Primavera uit Overpelt.
In 2006 besluit Annelies haar opleiding accordeon nog verder door te trekken naar het Fontys-Conservatorium te Tilburg.
In augustus 2008 slaagt Annelies in Tilburg en ontvangt ze een professioneel bachelor diploma.
Zij schrijft zich in september 2008 nog in aan het Conservatorium te Antwerpen voor een masteropleiding accordeon. Daar zit ze in haar laatste jaar en studeert ze in juni 2011 af.
Naast accordeon is ze ook bezig met saxofoon, clarinet, piano en tuba.
Johan Veugelers werd geboren op 23 april 1987 in Weert. Hij heeft geen broers of zussen en komt van een muzikale familie. Het is voor hem dus absoluut verboden om zonder accordeon op een familiefeestje te verschijnen. Iedereen speelt er wel een instrument en zo wordt er spontaan tot in de late uurtjes samen muziek gemaakt.
Muziek is steeds zijn passie geweest. De echte muzikale loopbaan van Johan startte toen hij op 7-jarige leeftijd accordeon- en slagwerklessen begon te nemen. Het bleek al snel dat hij gevoel had voor muziek. Nauwelijks een jaar later stond Johan al met zijn accordeonnetje voor een publiek op het podium. Dat maakte zoveel indruk op hem dat hij vanaf dat moment wist dat hij later maar 1 ding wilde worden: muzikant!
Hij volgde nog een aantal jaren accordeon- en slagwerkles en werd Limburgs- en Nederlands kampioen slagwerk. Op dat moment stopte hij met het nemen van accordeonlessen - hoewel hij nog regelmatig als amateur accordeon bleef spelen op feesten en evenementen - om zich volledig te richten op het slagwerk. In die periode haalde hij zijn A,B en C diploma slagwerk en volgde hij een opleiding als instructeur bij de muziekschool. Ook won Johan in 2006 het Wereld Muziek Concour te Kerkrade als lid van een trio in de Top Divisie, en ondersteunde hij muzikaal een aantal theaterproducties met het Nationaal Jeugd Slagwerk Ensemble. Als freelance-drummer speelde hij met o.a. Caro Emerald, Alain Clark, Boris Titulaer, Allesandro Safina, Paul de Leeuw en Freek Bartels. Van zijn 16de tot zijn 19de nam Johan tussentijds wel weer accordeonles om de vaardigheid hierin terug op peil te brengen.
Johan genoot de opleiding MBO+, dit in de richting Marketing en Communicatie.
Naast muziek, zijn snowboarden en reizen zijn favoriete bezigheden
Homepage
The Sunsets (1)
In 2009 waren The Sunsets zonder twijfelde meest spraakmakende nieuwkomers in de Vlaamse showbizz. Met ruim 40,000 verkochte exemplaren van hun debuut-CD en 40 weken in de Ultratop charts overtreften ze ieders verwachting. Momenteel is er in Vlaanderens geen schlagerfestival of ambiance-feest meer, waar The Sunsets niet voor de ultieme partysfeer zorgen.
De voorbije maanden hebben Matthias Lensen Annelies Winten met producer Patrick Hamilton hard gewerkt aan een gloednieuwe CD vol heerlijke meezingers. Fiesta bevat een schat aan onsterfelijke feestnummers uit Vlaanders, Nederland en Duitsland.
Matthias en Annelies zijn twee extreem getalenteerde twintigers met een passie voor het accordeon. Laat ze dan nog eens de meest ambiancevolle Schlagers uit hun instrument blazen en u weet wat dat betekent, FEESTJE!! Toegegeven, jong en accordeon is een zeldzame combinatie, maar net het unieke ervan maakt dat het een concept is dat Vlaanderen stormenderhand heeft veroverd. Het kleine cafe aan de haven, Heb je even voor mij, Rosamunde, s'Nachts na tweeën en vele andere onvergetelijke meezingers werden in een fris en verrassend accordeonjasje gestoken en worden letterlijk nieuw leven ingeblazen door The Sunsets.
Annelies en Matthias maakten in 2009 hun zeer gesmaakte debuut tijdens het Schlagerfestival in Hasselt. Uiteraard mogen ze ook niet op de affiche van de 2010-editie van het Schlagerfestival ontbreken.
Matthias Lens (25 februari 1986) kreeg op 5-jarige leeftijd zijn eerste privé-lessen accordeon. Na korte passages in de Stedelijke Muziekacademie gaat hij op 16-jarige leeftijd naar de Kunsthumaniora als voorbereiding op het conservatorium.
In 2006 slaagt hij voor het ingangsexamen van het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. In dit zelfde jaar behaalde hij op de nationale Dexia wedstrijd, Axion Classics, een eerste prijs accordeon met 91%. Matthias speelt bij Guido's Orchestra onder leiding van dirigent Guido Dieteren, gewezen eerste violist bij André Rieu. Het orkest begeleidde onder meer Marco Borsato, Roel Van Velzen, Lucie Silvas, Helmut Lotti, Dana Winner, Liesbeth List, Danny de Munck en vele anderen. In de zomer van 2009 begeleidt Matthias als toetsenist Roel Vanderstukken op het Gent Beach Festival tijdens de Gentse Feesten. Ook Alides Hidding (The Time Bandits), Barbara Dex en Axl Peleman werkten reeds samen met Matthias.
Annelies Winten (23 augustus 1984) begon op 7-jarige leeftijd haar muzikale opleiding. In 1993 startte ze de opleiding accordeon. In 2002 studeert Annelies af aan het Humaniora Kindsheid Jesu te Hasselt met als hoofdinstrument accordeon. In september 2003 start ze haar opleiding accordeon aan het conservatorium te Antwerpen in de klas van Ludo Mariën, waar ook Matthias geen onbekende was. Vanaf 2005 is Annelies accordeoniste bij het tango-ensemble APUNTO.
In 2005 behaalde ze haar diploma HAFABRA-directie en sinds januari 2007 is Annelies dirigente van het accordeonorkest La Primavera uit Overpelt.
In 2006 besluit Annelies haar opleiding accordeon nog verder door te trekken naar het Fontys-Conservatorium te Tilburg. In augustus 2008 slaagt Annelies in Tilburgen ontvangt ze een professioneel bachelor diploma. Zij schrijft zich in september 2008 nog in aan het Conservatorium te Antwerpen voor een masteropleiding accordeon. Daar zit ze in haar laatste jaar en studeert ze in juni 2010 af. Naast accordeon is ze ook bezig met saxofoon, clarinet, piano en tuba.
Homepage
Accordeon Melancolique
Jean-Pierre Guiran:
Accordeon en zang
Cherie de Boer:
Accordeon en zang 'Carte Blanche' of 'à la Carte'
Franse musettes - Italiaanse volksmuziek - Lieflijke Antilliaanse walsjes - Tropische krontjong melodieën - Argentijnse tango's - Joodse en Griekse folklore - Swing standards - Filmmuziek - Zigeuner Romantica - Merengues en Texmex
Franse chansons - Indische Krontjong liedjes.
Veel eigen composities.
Homepage
Duo Nostalgia
Biografie
Julien begon op 8jarige leeftijd met notenleer en kreeg accordeonles aan huis.
Op zijn 16de heeft hij er genoeg van en hangt zijn accordeon aan de haak.
Op zijn 32ste wordt hij terug gebeten door de accordeonmicrobe en speelt enkele jaren in klassieke accordeonorkesten.
Na 3 jaar notenleer kreeg Suzanne op 12 jarige leeftijd een accordeon in haar handen geduwd en begon bij de accordeonclub in Kasterlee
Ze zet haar accordeon opzij op haar 18de ,maar na jaren op non actief begint ze ook terug.
In 2002 staat ze aan de doopvont van accordeonclub "Alte Kameraden" , waar ze nog altijd meespeelt en mee voorde kar staat.
In 2005 vindt Julien op internet een website van een accordeonclub in Kasterlee
Webmaster: Suzanne
Na veel mails en chatten en een paarkeer samen spelen heeft Cupido zijn pijlen afgeschoten vanuit Diepenbeek naar Turnhout en zijn ze getrouwd in 2006.
Als koppel de zelfde hobby een passie voor accordeon….
Accordeonduo Nostalgia is geboren.
Nostalgia was al van in het begin het lievelingsliedje om samen te spelen.
Thuis op hun terras hebben ze zelfs een muurschildering laten maken met de muzieknoten van het liedje Nostalgia.
Julien en Suzanne maken samen na hun dagelijkse job, samen muziek op vrij podiums, in rusthuizen, voor gepensioneerde, jubilees. Zomerterrasjes..
Meezingers uit de oude doos, schlagers.
Gezelligheid en ontspanning staan hoog in het vaandel.
Eerste CD Nostalgia opgenomen in 2010
Nostalgia
1 In Thier Brau
2 Shon ist es auf die welt zu sein
3 South of the border
4 Hemelsblauw
5 Crazy Accordeon
6 Als de nacht verdwijnt
7 Nostalgia
8 Lichtjes van de Schelde
9 Laat de zon in je hart
10 Tiroler Holzacker
11 Koekoeks wals
12 Circus Renz
Fragumenten van deze CD zijn te beluisteren op: Homepage
Matthias Lens
Biografie Matthias Lens
Opleiding
Matthias Lens, geboren op 25 februari 1986 te Turnhout, krijg reeds op vijfjarige leeftijd zijn eerste privélessen accordeon bij Jos Eyckens. Na enkele jaren stapt hij over naar het officiële muziekonderwijs en dit aan de stedelijke muziekacademie van Turnhout. Vanaf deze periode wordt hij begeleid door Ludo Mariën.
Na korte passages in de stedelijke muziekacademie van Turnhout en Mol gaat Matthias op zestienjarige leeftijd studeren aan dé Kunsthumaniora in Antwerpen als voorbereiding op het conservatorium.
In 2005 studeert hij daar af en slaagt tevens voor het ingangsexamen op het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.
In het najaar van datzelfde jaar behaalt Matthias op de nationale Dexia-wedstrijd, Axion Classics, een eerste prijs accordeon met 90%.
Carrière
“Mooz”
In het voorjaar van 2006 werkt Matthias mee aan de theaterproductie “Mooz” met als regisseur Rik De Jonghe. Dit alles in samenwerking met De Werf en het Concertgebouw van Brugge.
“Guido’s Orchestra”
Vanaf augustus 2006 speelt Matthias mee bij Guido’s Orchestra, een klassiek poporkest uit Nederland met als dirigent Guido Dieteren, gewezen eerste violist bij André Rieu.
Begin september 2007 werkt hij mee aan een Dvd-Tv-special, die uitgebracht wordt in Nederland, Duitsland, België en Amerika. Met dit orkest begeleidt Matthias o.a. Marco Borsato, Roel van Velzen en Lucie Silvas. In december 2008 begeleidt Matthias met dit orkest de Max Proms, een muziekevenement van Omroep Max, in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Dit in samenwerking met enkele grote artiesten, o.a. Petula Clark, Anita Meyer, Ernst Daniel Smid, Marco Bakker, Tom Parker en New London Chorale.
“The Sunsets”
In april 2009 vormt Matthias samen met Annelies Winten het accordeonduo “The Sunsets”.Met een gezamelijke verkoop van meer dan 90.000!! ex. van hun debuutalbum “The Sunsets” en opvolger “Fiesta”, zijn The Sunsets één van de absolute bestsellers van de afgelopen 2 jaar.
2010 staat voor Matthias volop in het teken van The Sunsets.
Hiernaast blijft Matthias ook accordeonist bij Guido’s Orchestra, waarmee hij in juni 2009 opnieuw een cd en dvd opneemt, ‘Live from the Heart of Europe’ en waarmee hij in december 2009 wederom de Max Proms begeleidt, dit jaar met Dana Winner, Helmut Lotti, Liesbeth List en New London Chorale.
Enkele andere artiesten die Matthias begeleidt: Alides Hidding (The Time Bandits), Axl Peleman, Danny de Munck, Barbara Dex, Christoff, Lindsay, Luc Steeno, Yves Segers, …
Toekomst
“Solo”
Begin januari 2011 scheiden de wegen van Annelies en Matthias en besluit hij zich volop te richten op een solocarrière.
Homepage
Louis Bashell
Louis Bashell werd geboren 1 juli 1914, in Milwaukee, Wisconsin, Louis kwam uit een gezin dat pas was geëmigreerd uit Slovenië, het deel bij de Oostenrijks-Hongaarse rijk. Bashell's vader had geleerd om goede wijn en bier in zijn vaderland te maken. En hij was een meester op de diatonische button accordeon. Beide vaardigheden kwamen hem goed van pas toen hij zijn eigen taverne, in Walker's Point opende. Toen Louis Bashell zeven jaar was speelde hij al button accordeon, hij leerde de basisprincipes van het instrument van zijn vader. Hij herinnert zich nog goed, op een tafel, met zijn vader's accordeon speelde hij Slovenian folk tunes voor de mensen in de herberg. "Maar de button box is behoolijke ouderwets", zei Louis. "Mijn vader kocht voor mij een chromatische accordeon toen ik 11 of 12 jaar oud was. Ik nam wat lessen voor ongeveer één jaar van Tony Martinsek. Ik ging naar feestjes bij de mensen thuis, samen met mijn vader. Ik zat dan bij de accordeon speler, ik kon er uren naar kijken. In plaats van te spelen met andere kinderen vond ik dat toen al veel leuker. Ik wilde kijken en luisteren, en bedacht hoe ik dat op een dag ook zou gaan doen. " In de jaren 30, vormde Bashell een trio. Hij speelde accordeon en huurde een drummer en een saxofonist in. De saxofonist speelde ook klarinet en viool. Hij studeerde op de Tech Boys High School voor loodgieter, maar de vraag naar zijn kenmerkende muziek overtrof alle verwachtingen. Eind 40, organiseerde hij een band met 5 muzikanten, zijn opname voor het lokale Pfau label van de Slovenian folk song, "Zidana Marela," oftewel "Silk Umbrella," was direct een succes. "Het verkocht zo snel als ze de platen konden persen" herinnerde hij zich ". Toen melde RCA Victor zich, en we maakten een aantal platen. We waren daar voor bijna acht jaar onder contract, toen er een einde aan kwam." RCA wilde de groep uitgebreid nationale tours laten doen. Bashell bedankte voor de eer. Hij was teveel een een familie man, een man met een vrouw en kinderen. Hij wilde niet van huis, en hij hield er ook niet van dat RCA zich bemoeide met zijn repertoire en stijl. Voor meer dan 50 jaar speelde de band van Louis Bashell in zijn vaders taverne. Toen zijn vader overleed, hield zijn moeder de taverne nog aan voor een jaar of 10. "We speelden polka's en walsen," zei hij, "en veel van de Sloveense muziek die mijn vader ook speelde. Mijn vader's muziek was overigens strikt etnische muziek uit Joegoslavië. Maar ik moest er zijn brood mee verdienen. Ik leerde alle nieuwe dingen, Country & Western, Latin nummers, ja zelfs Rock. We speelden bijna alle soorten muziek. Met banjo, gitaar, tuba, bas en drums. Ik wilde blijven hangen in het Sloveense erfgoed, teveel dingen verdwijnen ongemerkt. In de loop der jaren speelde Bashell vooral in Wisconsin, hij gaf er de voorkeur aan op te treden in buurtclubs, taverne's en de VFW hallen. Maar ook op privé-feesten, bruiloften, verjaardagen en andere evenementen was hij te vinden. Hoewel hij niet van reizen hield, bracht hij toch regelmatig een bezoek aan de zogenaamde andere polka gebieden: Buffalo, New York, New Jersey, Pennsylvania, Indiana, Iowa, Dakota en Nebraska. Tientallen jonge muzikanten hebben met hem gewerkt. Ze bleven voor jaren in de band. Of ze gingen later hun eigen weg met een goep. Bashell heeft die bandleden er altijd op gewezen dat duidelijkheid, traditie, en eenvoud zijn richtlijn is. Speel recht door zee, en speel het goed." Samen met virtuositeit is dat de basis voor een solide muzikaal vakmanschap aldus Louis Bashell.
Norbie J. Baker
Norbie J. Baker was een legende in Milwaukee voor jaren. Zijn echte naam was Norbert Piekarski. Hij was Pools. (Hij veranderde zijn naam naar Baker, omdat in het Pools, Picarski bakker betekent) Norbie Baker werd in 2007 opgenomen in de Wisconsin Polka Hall of Fame.
Norbie Baker, accordeonist, bandleider een grote ster in Milwaukee. Veel mensen hielden van zijn platen en vonden het altijd leuk om hem te zien optreden met de band. Overal waar hij speelde, was er publiek, ze stonden in 10 rijen dik voor het podium naar hem te kijken.
Norbie was accordeon speler sinds hij 7 jaar was. Tegen de tijd dat hij 15 jaar was speelde hij in bars en dancings rond Milwaukee. Hij vormde een groep genaamd Norbie Baker's Polka Band nadat hij was afgestudeerd op Riverside High School.
De zeven leden tellende band speelde zeven nachten per week, meestal in Wisconsin, Michigan en Illinois. Hij speelde in bands voor het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1946 twam hij uit dienst en startte een andere polka band. Norbie maakte zijn allereerste grammofoonplaat in 1950. Norbie Baker's platen van voor 1953 werden uitgebracht als het "Norbie-Gillie Orchestra" volgens het label.
Gillie was overigens de tenor banjo speler. Hij is gemakkelijk te herkennen in de opnames omdat hij graag een beetje string banjo speelde. Nadat Gillie de band verliet, werd het "Norbie Baker And His Orchestra" "Norbie Baker And His Polka Boys" en "Norbie Baker And His Music Makers." Gillie speelde overigens niet mee met "Gillie's Waltz" een opname uit 1953. De band klonk als Yankovic And His Yanks. Wa*****ijnlijk was Frankie zelfs instrumentaal aanwezig om Norbie aan zijn Columbia platencontract te helpen.
Norbie gebruikte drie Solovoxes op een paar opnames zoals de Tinker Polka.
Geen andere band had dat ooit gedaan. Norbie Baker stierf in zijn slaap op 28 januari,1995 aan de gevolgen en complicaties van suikerziekte. Hij werd 67 jaar. Zijn dood beeindigde de carrière die hij startte als succesvolle polka accordeonist, band leider, en ten slotte als een populaire restaurateur. Norbie liet zijn dochters, Cathy en Caren, en zoon, Michael na.
Slavko Avsenik
Slavko Avsenik is één van de invloedrijkste en populairste polka muzikanten in de wereld.
Oberkrainer muziek ontstond in de jaren 50 in Begunje, een plaats in Slovenië. Slavko en Vilko Avsenik zijn de bedenkers van deze unieke stijl.
Oberkrainer muziek bestaat uit vlotte polka's of ontroerende en melancholische walsen.
De bezetting van originele Oberkrainer bands: accordeon, klarinet, trompet, tuba en gitaar.
In 1954 toen Slovenië nog bij het voormalige Joegoslavië hoorde, ontdekte presentator Fred Rauch van de Bayerische Rundfunk tijdens een vakantie in Oostenrijk Slavko & Vilko Avsenik. Hij hoorde op de radio hun Oberkrainer ensemble dat bestond uit vijf muzikanten. Fred was zo onder de indruk van de muzikale prestaties dat hij direct het ensemble voor een radiouitzending naar Duitsland haalde. Er werd geschiedenis geschreven, de Oberkrainerwerd wereldberoemd.
De leider en accordeonist van de groep Slavko Avsenik trad voor het eerst op met zijn broer Vilko (klarinet) in het Gasthof Avsenik in Begunje, Slovenië van hun ouders. De broers gingen op zoek naar andere muzikanten. En zo ontstond uiteindelijk Das Original Oberkrainer Quintett, met Slavko Avsenik - accordeon, Franc Koschir - trompet, Leo Ponikvar - gitaar, Albin Rudan - klarinet en Franc Ogrizek - tuba. Slavko's broer Vilko hield zich daarna hoofdzakelijk met componeren en arrangeren bezig. Slavko Avsenik maakt de melodie, Vilkobewerkte het voor hun nieuwe eigen Oberkrainersound. Later werd het Quintett aangevuld met het zangduo Ema Prodnik en Franc Korén. Slavko Avsenik Und Seine Original Oberkrainer werden uiteindelijk wereldberoemd. Er waren optredens en verkoop van platen over de hele wereld.
Slavko Avsenik Und Seine Original Oberkrainer zijn jaren geleden al met pensioen gegaan. Hun muziek blijft echter voortbestaat. Slavko heeft Die Jungen Original Oberkrainer aangewezen als zijn officiële opvolgers. Slavko schrijft nog steeds muziek voor zijn opvolgers.
Begunje is nog steeds de plaats van de familie Avsenik. Inmiddels wordt het ouderlijk restaurant-hotel geleid door de jongste zoon van Slavko, Gregor Avsenik.
Homepage
Addy Kleijngeld
Addy Kleijngeld staat bekend als een zeer goede accordeon-speler. Hij is één van de meest geliefde Nederlandse artiesten op het accordeon, Addy speelde polka&'s, walsen, marsen en standards.
Hij werd geboren in Helmond in december 1922. Addy begon accordeon te spelen toen hij 6 jaar was. Addy leerde veel van het spel van zijn vader en opa. Hij studeerde onder leiding van Frans van Cappelle.
Addy werd sterk beïnvloed door de Slovenian style. Hij begon zijn carrière in de jaren 1930 toen hij toetrad tot het orkest van zijn vader. Sinds die tijd was Kleijngeld continu verbonden met diverse groepen.
Op 18 jarige leeftijd vormde Addy zijn eigen orkest. De band speelde op bruiloften en partijen. Hij won in 1952 het Nederlands kampioenschap accordeon spelen. Hij opende zijn eigen muziek winkel in 1954, hij verkocht muziekinstrumenten, platen en bladmuziek.
Begin 1957 vormde Addy het trio de Vrolijke Mijnwerkers met Addy Kleijngeld (accordeon) Tonnie Melis (accordeon) en Frans de Groot (drums) Ze brachten singles en lp’s uit voor Polydor en CNR Records. Ze maakten de Mimosa Polka, Mijnwerkers Wals, Fabiola Polka, Ski Wals, Edelweiss Polka en Wiener Polka.
Dit waren allemaal Kleijngeld composities, maar ze namen ook muziek op van van Hoyer, Avsenik en vele anderen. De Vrolijke Mijnwerkers traden regelmatig op in heel Nederland, er waren vele boekingen in Limburgse hotspots in de jaren 50 en 60's. In 1961werd Addy producer en talent scout voor CNR Records. Hij maakte vele opnamen.
Hij tekende artiesten als Heintje, The Scorpions, Ben Steneker en het populaire duo de Limburgse Zusjes. Kleingeld was een briljante componist en arrangeur. Hij geproduceerde en regisseerde zijn opnames uit het hart. Behalve met zijn eigen groepen maakte Addy ook veel opnames met diverse artiesten als leider van zijn studio-orkest. Hij was accordeon leraar, accordeon ensembles studeerden bij hem.
Hij was leider en organisator van radio orkesten, coachte het Helmondse Accordeon Ensemble en werd directeur van de plaatselijke muziekschool.
Addy's Trio de Vrolijke Mijnwerkers waren regelmatig te gast op de Nederlandse tv, met zijn orkest verscheen hij ook in de jaren 1970 in tv shows. Addy's grootste triomfen waren de million sellers met de zanger Heintje zoals "Mama" (1967) In 1968 volgden kort daarop zelfs de nog grotere hits "Ich bau dir ein schloss" en "Heidschi Bumbeidschi." Allemaal gouden platen, wereldwijd! In 1977 werd Addy ziek. Hij overleed in de trein, op weg naar zijn vakantie adres in december 1977.
Loui Herinx
Loui Herinx werd geboren op 9 december 1981 te Brunssum.
Als jochie van 7 ontdekte Loui de steirische Harmonica.
Dit prachtige en veelzijdige instrument is zijn grote liefde gebleken.
Onder andere Joep Wetzeler uit Brunssum en Sjir Hellebrand uit Welten waren zijn leraren. Loui heeft tevens keyboard lessen gevolgd op de muziekschool.
De link naar de piano accordeon lag voor de hand. Bij de orkesten Die Mergellander Buben mit Anita en zijn eigen band Die Oberkrainer Freunde kwam dit zeker goed van pas. Naast deze balginstrumenten speelt Loui ook gitaar en basgitaar.
Als verkoper en balgspecialist bij Muziekhuis Dera in Heerlen is hij ook overdag met mensen en muziek bezig. Dit doet Loui met veel plezier.
Naast zijn vaste job demonstreert en programmeert hij voor Limex. Dit is de marktleider in Midi en Micro\'s voor steirische harmonica\'s en accordeons.
Ook is Loui een veel gevraagde studio muzikant.
Zo doen de Parksjtad Jodler regelmatig een beroep op hem en speelde Loui het nummer Meh me lepke in voor diverse artiesten.
Kurylenko
De Bajanspeler Kurylenko komt al jaren als straatmuzikant geld verdienen in Maastricht. Daar bouwde hij een vriendenkring op die ons op hem opmerkzaam maakte.
Voordat Volodymyr naar de studio kwam, ging Josee Voormans bij hem op bezoek. Hier volgt het gesprek waardoor ze kennis met hem maakte:
- Heb je echt een vrachtwagentje gekocht en volgezet met opname apparatuur zoals er geschreven wordt over jou?
Of Ik een vrachtwagen heb gekocht? Dat mocht ik willen! Nee natuurlijk niet! Ik heb een minimale opname-outfit gekocht zodat ik professioneel kan werken. Ik zou graag een flinke wagen willen kopen, om daarmee door Europa te kunnen reizen. Om te beginnen omdat ik altijd zoveel met me mee sjouw, niet te vergeten alleen al mijn Bajan. En ook om dingen mee naar huis te nemen. De mensen hier willen altijd cadeautjes meegeven voor de kinderen en voor oude mensen enzovoort.Als ik een busje had, zou het helemaal vol zitten met liefdadigheid en presentjes! Dankzij al mijn vrienden! Om de opnamespullen te kopen heb ik lang moeten sparen en geld moeten lenen van vrienden. Dat was best meilijk, en ik heb nog steeds dingen nodig, zoals extra microfoons, een mengpaneel, boxen en zo nog wat...
- Wat is het verschil tussen de Russische Bajan en de Europese knoppen accordeon? En waarom heet hij "Russisch"?
Russische bajan is dubbelop. "Bajan" - is al Russisch. Juist is "Russisch instrument Bajan". Of gewoont Bajan.
Het verschil zit allereerst in het geluid. Russische instrumenten hebben diepe typische bassen en zeer melodieuze stemmen vol gevoel bij de rechter toetsen. Ze zijn tegelijkertijd ook krachtiger. Natuurlijk kun je knoppen-accordeon zeggen, maar dat doet niemand in Rusland. Het heet bajan "made in Russia" en is een Russisch instrument. In Oekraine, zijn ze knoppen-accordeons gaan zeggen! Ik vind dat belachelijk. Als je een Russisch instrument hebt zeg je bajan, als je een Pigini hebt zeg dan knoppen-accordeon, want dat is Italiaans en niet Russisch.
- Wie zijn de componisten van wie je muziek speelt?
Leontovych was geen bajan-componist. Ik speel zijn arrangement van een Oekraiens volksliedje voor het koor. Maar Derbenko, Zolotaryov, Tymoshenko, Podgornyy, Nayunkin en vele vele anderen waren en zijn bajan componisten! We zouden minimaal een dozijn programma's met hun muziek aen levens kunnen maken.
Het zou lijken op een reis naar een andere planeet, zulke onbekende, zulke mysterieuze en zulke prachtige muziek en levensverhalen! Bij mijn concerten, vertel ik gewoonlijk kort over de stukken die ga spelen en over de componist. Zolotaryov - stierf toen hij 33 was door zelfmoord! Ik zou je andere muziek van hem willen laten horen, niet alleen de Kindersuite op mijn CD, maar twee concerten voor bajan and symphonie orkest, Partita, Five movements, Sonata #3 etc. - het heeft een immense betekenis en is van wereldklasse! Helaas, kon hij dat zelf niet waarderen en twijfelde hij altijd. Ik kan je een van zijn laatste brieven aan Denisov - een beroemde moderne Russische componist - laten zien dan zou je begrijpenthen, waarom hij zelfmoord pleegde.
Podgornyy - was zijn hele leven blind, met aan zijn rechter hand onvolledige vingers- hij speelde zijn hele leven door en schreef PRACHTIGE en GEWELDIGE stukken voor bayan. Hij is de leraar van mijn leraren, dus ik behoor tot de zogenaamde "Podgorny school". Ik kan uren vertellen over componisten. Dat is allemaal niet bekend bij het grote publiek, helaas. Tegenwoordig willen de mensen geen diepgang meer - in muziek, kunst, film - consumptie maatschappij... Gelukkig, zijn er nog zulke programma's als dat van jullie, die het gordijn opentrekken voor mensen die wel op zoek zijn naar eerlijkheid!
- Is er ook muziek speciaal voor jou geschrevenu?
Nog maar één stuk door mijn vriend Borys Myronchuk - "Waltz of reminiscences". Ik heb het jammer genoeg nog niet in mijn vingers! Daar ga ik snel aan werken.
- Componeer je zelf?
Jawel, een beetje. Ik ben net begonnen, en ik wil het veel meer doen. Nog geen grote stukken, maar een stukje voor de Bajan als hommage aan de Franse Musette. Ik wil ook proberen muziek voor films te schrijven.
- Heb je invloed op de culturele politiek van Oekraïne - op welke manier ben je betrokken?
Ik heb geen invloed op het culturele beleid van Oekraïne. Nee. Niet op dat niveau. Maar, waar ik woon in Krolevets, een kleine stad met 15.000 inwoners - probeer ik me wel dienstbaar te maken. Ik maakte bijvoorbeeld een Cd van oma's: Babushka's (zie vpro's webwinkel of de link hiernaast) en ik ga door met hen en andere collectieven - vooral oude vrouwtjes - die authentiek Oekraïniaanse volksmuziek zingen. Ik moet opschieten. Eris niet veel tijd meer- ze sterven uit zondr volgelingen. Er is een vrouw, die kent honderden oude oekraïniaanse liederen - dat is het eerste wat ik moet doen als ik terug ga, dan moet ik haar registreren. En zo kan ik het culturele erfgoed van mijn gebied bewaren! 't is klein, ver van de grote steden (Kiev ligt 275 km verder), op een bepaalde manier depressief. Maar, gelukkig zijn er gelijkgestemde mensen en we proberen er zoveel mogelijk leven en cultuur in te blazen. Trouwens ik onderhoud ook een onofficiele site over mijn stad- je kumt er fotos zien en een forum (in het OekraÏens)
Alexander Shirunov
Alexander Shirunov spreekt foutloos engels met een Oxford
accent. Hij doet een beetje denken aan de legendarische Moskouse held Yuri
Kazakov, lange tijd de meest exquise en elegante alleskunner uit de Soviet
showbusiness.
De jonge accordeonist werd in 1983 geboren in Nikol'sk, een stadje in het Vologda gebied in het noordoosten van Europees Rusland. Als knulletje van vier, speelde hij voor het eerst muziek toen zijn vader hem een accordeon liet zien. Toen hij zes was en nog wat klein voor zijn leeftijd en naar school ging, leerde hij viool spelen nadat zijn meester zijn buitengewoon muzikale talent had ontdekt, maar hem te klein vond voor de accordeon. Daarom speelde Alexander, gedurende de volgende drie jaren viool op school en thuis accordeon. Later, moest hij piano, zang en saxofoon studeren voordat hij zich helemaal aan de accordeon kon wijden. Maar toen was hij al gelauwerd met een aantal eerste prijzen en eervolle vermeldingen in wedstrijden voor zang en accordeon in de regionale en nationale muziekwereld.
In 1997, werd hij ontdekt door de bekende bayanspeler en leraar Alexander Dmitriyev uit St. Petersburg, toen deze een bezoek bracht aan de stad Elaburg in Tatarstan, waar Shirunov deelnam aan een mastercklass die werd gedirigeerd door Profesor Dmitriyev. Deze nodigde hem onmiddellijk uit om naar St. Petersburg te komen om daar verder te studeren. Voor de toen veertienjarige Alexander was dit als een revelatie van God zelf.
Na een jaar, in 1998, aanvaardde Alexander deze uitnodiging en schreef zich in aan de Speciale Hogeschoool voor Beroepsmuziek in het Rimsky Korsakov Conservatorium voor talenten. In 2002, werd hij automatisch toegelaten tott het Rimsky Korsakov Conservatorium zonder examen nadat hij een van de beste studenten was gebleken. Hij is nu net afgestudeerd en toegelaten tot de Master degree.
De jonge accordeonist werd in 1983 geboren in Nikol'sk, een stadje in het Vologda gebied in het noordoosten van Europees Rusland. Als knulletje van vier, speelde hij voor het eerst muziek toen zijn vader hem een accordeon liet zien. Toen hij zes was en nog wat klein voor zijn leeftijd en naar school ging, leerde hij viool spelen nadat zijn meester zijn buitengewoon muzikale talent had ontdekt, maar hem te klein vond voor de accordeon. Daarom speelde Alexander, gedurende de volgende drie jaren viool op school en thuis accordeon. Later, moest hij piano, zang en saxofoon studeren voordat hij zich helemaal aan de accordeon kon wijden. Maar toen was hij al gelauwerd met een aantal eerste prijzen en eervolle vermeldingen in wedstrijden voor zang en accordeon in de regionale en nationale muziekwereld.
In 1997, werd hij ontdekt door de bekende bayanspeler en leraar Alexander Dmitriyev uit St. Petersburg, toen deze een bezoek bracht aan de stad Elaburg in Tatarstan, waar Shirunov deelnam aan een mastercklass die werd gedirigeerd door Profesor Dmitriyev. Deze nodigde hem onmiddellijk uit om naar St. Petersburg te komen om daar verder te studeren. Voor de toen veertienjarige Alexander was dit als een revelatie van God zelf.
Na een jaar, in 1998, aanvaardde Alexander deze uitnodiging en schreef zich in aan de Speciale Hogeschoool voor Beroepsmuziek in het Rimsky Korsakov Conservatorium voor talenten. In 2002, werd hij automatisch toegelaten tott het Rimsky Korsakov Conservatorium zonder examen nadat hij een van de beste studenten was gebleken. Hij is nu net afgestudeerd en toegelaten tot de Master degree.
Eddy Flecijn
Eddy Flecijn behaalde aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen de eerste prijzen accordeon, harmonie en contrapunt en fuga. Hij studeerde compositie bij Luc van Hove en Willem Kersters. In 1998 behaalde hij zijn meestergraad optie compositie aan het Lemmensinstituut.
Flecijn is leraar aan de Academies voor muziek, Woord en Dans te Hamme, Sint-niklaas en Dendermonde en docent aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Hij behaalde de Albert de Vleeshouwerprijs, de Prijs van Castelfidardo in Italië en de Prijs van Sabam.
Hij is actief in verschillende ensembles als het Eddy flecijn Combo en het trio vision on
Le Grand Julot
Geboren te Brugge op 15 januari 1949
- volgt muziekschool te Brugge en privé-lessen accordeon en notenleer bij Roger Danneels
- kaapt eerste prijzen weg als accordeonist te Gent, Heusden, Brugge en Brussel
- in 1965 Kampioen van Vlaanderen te Brugge en Kampioen van België te Brussel
- speelt als accordeonist/zanger in diverse orkesten o.m. Amusementa's, Norbert en de Hey-Toppers, enz.
- in 1969 schrijft hij 'Regenweer, regenweer' voor Louis Neefs en eindigt hiermee 2de in Eurosong
- werkt vanaf 1969 voor START, de platenfirma van Sylvain Tack en schrijft hits voor o.m. Paul Severs, John Horton, Ricky Gordon, Sylviane, enz.
- in 1970 eerste grote hit: 'Ik ben verliefd op jou' met PAUL SEVERS
- schrijft jingles en reclamespots voor Radio Mi Amigo en scoort grote hits met Paul Severs, Joe Harris, Samantha, John Horton, Ricky Gordon, Octopus, enz.
- zijn compositie 'Love' staat nr. 1 in Canada en haalt de hitparades in Frankrijk, Spanje en Oostenrijk
- maakt zelf platen (zonder optredens) onder verschillende pseudoniemen zoals King Harris, Danny Joe, Freddy Heck, enz.
- krijgt gouden LP voor zijn succesrijke accordeonplaten als LE GRAND JULOT in 1974
- scoort wereldhit in 1974 met 'Couac couac' van RONALD § DONALD. Hitparade in Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Italië, Scandinavië, enz.
- vervoegt in 1975 de firma TELSTAR van Johnny Hoes in Weert (Nederland)
- hits met o.m. Zangeres zonder Naam, Eddy Wally, Cees § Marjan, Don Mercedes, Theo Diepenbrock enz.
- start halfweg 1975 met eigen productiefirma: JUMP RECORDS § MUSIC
- werkt met mensen als John Horton, Nicole § Hugo, Jonathan Dover, enz.
- eigen producties free-lance met diverse artiesten, zoals Eddy uit Kluisbergen, Eigentijdse Jeugd, John Horton, enz.
- start in 1983 met eigen zangcarrière als KING HARRIS (Vrije Radio) en ook als DANNY JOE (Crazy)
- werkt vanaf 1985 onder de naam EDDY GOVERT, onder de vleugels van de firma SCORPION uit Dendermonde, met Henry Spider aan het roer. Eerste singel: 'Kom toch gauw weer terug'
- in 1986 eerste hitparadesingel: 'Laat je hart toch even spreken'
- vanaf dan non-stop met elke singel in de Vlaamse hitparade: 'Summer holiday' - 'Met Kerstmis eenzaam zijn' - 'Vive la France' - 'Ga je graag vanavond mee ?' - 'Vaarwel' - 'Te kort van duur' - 'O.K.' - 'In jouw armen' en 'Samen dromen'
- eerste nr. 1 hit in 1988: 'Te kort van duur' (3 weken lang op nr. 1)
- grote doorbraak in 1989 via radio en televisie
- verdere opnames: 'Zonder jou ben ik verloren' - 'Jij bent mijn nummer één' en de laatste hit: 'Ach Eddy' met Samantha
- Stopt zijn carrière als EDDY GOVERT eind 1991 om zich verder toe te leggen op het accordeon als LE GRAND JULOT
- vanaf 1992 toert hij met een speciale accordeon-act doorheen het hele land. Er volgen talloze optredens in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk. Ook het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap bezorgt hem heel wat opdrachten
- werkt een tijdlang onder de vleugels van de firma B.M.P. uit Erembodegem. Werkt mee aan verschillende projecten zoals 'Evergreeks' en 'La Rasparam'
- sticht in 1992 zijn eigen HAPPY MELODY VZW, waaronder al zijn muzikale activiteiten worden gebundeld, zoals muziekuitgave, producties, optredens, enz.
- er verschijnen talloze CD's van LE GRAND JULOT in België, Nederland en Frankrijk. Erg opgemerkt is o.m. zijn 'Classics go accordeon'-CD met een licht-klassiek repertoire
- krijgt in 1997 de Cultuurprijs van de gemeente Erpe-Mere voor zijn carrière en verdiensten voor de gemeente
- in 2000 verschijnt de CD/musicassette 'The best of Le Grand Julot', met een keuze van 22 songs uit het allerbeste repertoire van Le Grand Julot
- in 2003 lanceert hij een nieuw project: MELODIE D'AMOUR. Het is een combinatie van draaiorgel én accordeon, waarmee hij overal optreedt, naast zijn gewone optredens
- in 2005 verschijnt zijn nieuwste full-CD 'International Hits vol. 3', alsmede een piloot-single 'Football mania'
- in 2006 volgt nog de single-CD 'Swiss melody'
- samen met zijn kompaan Hendrik Deschuyteneer bouwen ze de Publishing Group Deschuyteneer § Van Mouffaert uit tot een stevige Vlaamse firma.. Artiesten als Jean Walter, Samantha, Eddy Smets, The Vipers, Rudy Silvester, Benny Scott, Tina Rosita, Diana More en vele anderen vervoegen hun label.
- in 2007 scoort zijn single 'Happy song' een heuse radiohit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. - release van 'Summer party' in 2008 - in 2009 viert Julot zijn 50 jaar als accordeonist. Om dit passend te vieren wordt een speciale show gecreërd voor de Culturele Centra. Samen met zijn vriend en accordeonist Marc Muys en een drummer richten ze ook het trio 'The Flying Fingers' op. - Het album '50 jaar accordeon' verschijnt eveneens en biedt een brede waaier van enerzijds bekende successen en anderzijds internationale wereldmelodieën en nieuwe nummers.
D. Verheyden
Dwayne Verheyden werd op 4 september 1991 geboren te Montfort.
Al op zeer jonge leeftijd bleek muziek zijn grootste passie.
Net als zijn vader kreeg Dwayne een voorliefde voor Tex-Mex, omdat zijn vader deze muziek veel luisterde.
Op 7 jarige leeftijd is Dwayne accordeon gaan leren spelen. Hij is toen begonnen met lessen op een pianoklavier accordeon.
Zijn eerste optreden had hij vijf maanden later in de kerk tijdens zijn eigen H.Communie.
Hierna werd hij gevraagd voor diverse optredens bij bejaarden, op markten etc.
Op 8 jarige leeftijd werd hij uitgenodigd om te spelen voor de lokale televisie.
Vanaf deze leeftijd ging Dwayne ook mee naar de concerten van Flaco Jimenez.
In 2003, is hij op 12 jarige leeftijd overgestapt op knopaccordeon. Dit kwam al meer in de richting van de trekharmonica die Flaco bespeelt.
In 2005 had Dwayne een interview over de passie van de accordeon. Dit werd uitgezonden op TV Limburg. Hierna volgden vele optredens.
In 2006 heeft hij meegedaan aan de premiere voor de Tent van Emil, een zoektocht naar jong talent. Dit werd uitgezonden op de provinciale tv-zender L1 en op DVD uitgebracht.
Sinds juli 2007 speelt Dwayne ook op een Hohner trekharmonica, die zijn vader, als fan van Flaco en Santiago Jimenez, uit passie kocht.
Op 11 november 2007 heeft Dwayne de Sjeng gewonnen. Dit is een prijs voor aanstormend accordeontalent. (…in Limburg)
Vanaf begin januari 2008 t/m maart 2009 heeft Dwayne gespeeld in de Tex-Mex band Pinchitos Caliente.
Zijn reportoire is gevarieerd. Hij speelt TEX-MEX, Rock,
Blues, Tango's, Walsen, Musettes enz.
Flaco Jimenez is zijn grote voorbeeld! Zijn grootste wens was om een keer samen met Flaco op het podium te mogen staan.
Deze wens is op 14 juni 2008 in vervulling gegaan. Dwayne mocht namelijk enkele nummers samen met zijn grote idool spelen in het gemeenschapshuis Reigershorst te Nederweert.
Op 10 november 2008 duiken Dwayne en Flaco de studio in om 2 nummers op te nemen.
Vanaf maart 2009 treedt Dwayne op met zijn eigen band.
N. Hrustanbegovic
Nihad Hrustanbegovic (1973) is accordeonist, componist en docerend musicus afkomstig uit Bosnië en Herzegovina en woonachtig in Nederland sinds december 1994. Hij volgde in de periode 1982 - 1992 een muziekopleiding in Bosnië en Herzegovina en werd in 1988, 1990 en 1991 op het nationale accordeonconcours van voormalig Joegoslavië vijf keer prijswinnaar, driemaal als solist en tweemaal met een accordeonensemble. In 1995 begon Nihad met de opleiding aan het ArtEZ Conservatorium voor docerend musicus en aan de Messiaen academie voor uitvoerend musicus in Arnhem en studeerde cum laude af in 2002.
De afgelopen jaren trad hij samen op met o.a. Al Di Meola, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het Concertgebouw Amsterdam, met Grace Jones in Paradiso, met ensemble Flairck in bijna alle Nederlandse theaters tijdens tournee Circus Jeroen Bosch en met de familie Rosenberg. Als solist trad hij op in de Ridderzaal tijdens de Van Heuven-Goedhartlezing, en in Muziekcentrum Vredenburg tijdens 50 jarige jubileum van UAF Stichting voor Hare Majesteit Koningin Beatrix. Met zijn concertaccordeon vertolkte Nihad diverse composities in zeer uiteenlopende muziekgenres: klassiek, eigentijds, tango nuevo, balkan, flamenco, cross-over, jazz, pop, hot club de France.
In het voorjaar van 2007 produceerde Nihad zijn eerste soloalbum The Best of Concert Accordion, met eigentijdse wereldmuziek van Nihad Hrustanbegovic en Semionov, klassieke transcripties van Bach, Scarlatti, Grieg en Paganini en originele contemporary werken van Gubaidulina en Schmidt. Op 27 maart 2007 bracht hij deze CD in eigen beheer uit en een dag later presenteerde hij zijn eigen compositie Stork Suite live in het TV-programma De Wereld Draait Door, waarin hij tevens geïnterviewd werd door Matthijs van Nieuwkerk. Het optreden van Nihad in dit TV-programma inspireerde Heineken om de muziek van Nihads CD te gebruiken in TV-reclame van Heineken Extra Cold die werd gelanceerd op 23 juli 2007. In dat hetzelfde jaar werd hij beloond door Stichting Platform BiH en Mladi BiH (namens gemeenschap van Bosnië en Herzegovina in Nederland) met de Award ‘Persoonlijkheid van het jaar 2007 voor bijzondere prestaties als artiest
Coen Van Orsouw
Coen VAN ORSOUW (1920-2009), op 11 oktober in Den Bosch overleden, was een groot accordeonspeler, arrangeur en componist. Hij speelde met Louis Davids, Johnny Jordaan en Tante Leen, begeleidde Toon Hermans, André Hazes, Edith Piaf en Charles Aznavour, en schreef muziek voor Willy en Willeke Alberti en vele anderen. Eddy Christiani won de eerste Nederlandse gouden plaat met Zeemanshart, een lied dat Coen componeerde en waarvoor Johnny Hoes de tekst schreef.
In de jaren vijftig stond Coen afgebeeld op plaatjes van geliefde radiosterren die je kreeg bij aankoop van een pakje kauwgom. Hij won prijzen en kampioenschappen, had muziekwinkels, een muziekschool, studio en een uitgeverij, 'omdat ik de mooie stukken die ik schreef en die niet commercieel genoeg waren, toch wilde uitgeven'. De drukkerij die hij opzette voor bladmuziek en grammofoonhoezen werd groot gemaakt door zijn zoon Arno, die zich specialiseerde in kunstboeken en catalogi voor musea. Hij speelde op honderden platen en cd's, maar zijn eerste eigen cd's, Virtuoze Vingers, maakte hij pas toen hij achter in de zeventig was: 'Lang genoeg heb ik gespeeld wat anderen mooi vonden, heel muzikaal Nederland wist me te vinden, maar nu ben ik aan de beurt.' In 2004, op zijn vierentachtigste, verscheen een klassieke cd met door hemzelf gecomponeerde sonatines.
In auto's was Coen niet geïnteresseerd, maar des te meer in motorjachten, waarmee hij over de rivieren tufte. Hij heeft er veertien versleten, altijd was er wel een mankement. Eens stond zijn schip in brand en werd hij gered door zijn zoon, de pianist en orkestleider Coen junior.
Als hij in de jachthaven was, kwam de accordeon tevoorschijn en was het feest. Coen was de onverwoestbare gangmaker met stralende pretogen en een sigaar in de mond. Nooit viel de as op zijn instrument. Coen van Orsouw werd op 26 januari 1920 in Oss geboren als jongste kind uit een muzikaal gezin. Zijn vader was groenteboer, zijn moeder stierf toen hij twee was en hij werd opgevoed door zijn grote zussen, die hem flink verwenden. Op zijn vierde kreeg Coen zijn eerste accordeon. Stiekem ging hij op de stoep voor de winkel zitten spelen. Zijn vader was boos, maar de burgemeester gooide een stuiver in het bakje, zijn eerste zelfverdiende geld.
Al snel trad Coen op in het orkestje van zijn grote broers, voor de R.K. Werkliedenbond en Politiebond, maar vooral op kermissen en feesten. Van school kwam niet veel, hij studeerde liever op zijn accordeon, kreeg les en had een opmerkelijke belangstelling voor theorie. Op zijn veertiende debuteerde Coen met klassieke nummers in een jeugdprogramma van de KRO, twee jaar later brak hij door bij Radio Luxemburg. Hij trouwde jong met een meisje uit de buurt, ze kregen negen kinderen. Ze verhuisden naar Den Bosch, waar Coen zijn eerste muziekwinkel opende.
In 1949 werd hij Nederlands kampioen op de accordeon. Bij het Internationaal Concours in Spa moest hij het met zijn oude accordeon opnemen tegen muzikanten met de modernste instrumenten, die in Nederland vanwege het deviezengebrek niet werden ingevoerd. Toch oogstte hij met een fuga van Bach een daverend applaus. Hij werd tweede. Een jaar later kreeg hij van de beroemde accordeonbouwer Morino een met de hand gebouwd instrument. Coen werkte toen in Hilversum met zijn AVRO-accordeonorkest. En met het orkest van Eddy Christiani reisde hij het hele land af.
Coen verhuisde naar Amsterdam en begon achter de winkel op de Bilderdijkstraat een muziekschool. Hij stelde tientallen studieboeken samen. Zelden was hij thuis. Coen leefde voor zijn muziek, werkte dag en nacht, zijn huwelijk hield geen stand. Bij een nieuwe vriendin kreeg hij nog eens drie kinderen. Nadien trouwde hij nog een derde maal.
Collega's speelden graag met hem: Coen zat vol verhalen, haalde grappen uit, maar had ook het unieke talent om nummers die niet lekker liepen over een dood punt te helpen. In Rusland ontdekte hij de klassieke accordeonmuziek, zat hij in jury's en dineerde met president Chroesjtsjov. In 1985 kwam hij terug in Den Bosch, schreef het carnavalslied Den Bosch is mooier dan Parijs, ontving de Jeroen Bosch-penning en werd medeoprichter van het muziekblad Klank. Toen het orgel van de parochiekerk eens kapot was, bracht Coen redding. Zijn accordeon klonk als een hemels pijporgel.
V.van Amsterdam
Vincent van Amsterdam (1989) speelt sinds zijn 6e jaar accordeon, hij is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, Evert van Amsterdam, accordeonist en docent aan het Muziekcentrum Zuid-Kennemerland te Haarlem. Na zijn VWO opleiding, sinds september 2007, is Vincent student aan het Conservatorium van Tilburg bij Ronald van Overbruggen.
Vincent heeft verder diverse masterclasses gevolgd bij bekende accordeonisten, zoals Friedrich Lips, Wjatscheslaw Semjonow, Miny Dekkers en Mie Miki.
Oleg Fateev
Oleg Fateev werd geboren in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie). Na een studie aan het muziekcollege te Tiraspol, Moldavië, vervolgde hij zijn opleiding aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou. Hij studeerde af als bayanspeler en dirigent. In 1996 vestigde hij zich in Nederland waar hij een groot aantal soloconcerten heeft gegeven.Oleg Fateev speelt zowel Russische muziek met jazzinvloeden, arrangementen van Russische volksmuziek en bewerkingen van Moldavische melodieën, als klassieke werken (Bach, Scarlatti en Piazolla).Sinds 1998 heeft Oleg Fateev zijn eigen ensemble: het Oleg Fateev trio.
Oleg's solorepertoire omvat speciaal voor bayan geschreven Russische stukken, arrangementen van Russische volksmuziek, bijzondere bewerkingen van Moldavische melodieën en klassieke werken. Daarnaast speelt hij eigen composities. Het Oleg Fateev trio speelt eigen composities en arrangementen van traditionele Moldavische en Bulgaarse melodieën met improvisatie, maar ook Russische liederen.
John Woodhouse
John Woodhouse, artiestennaam van Johan Hendrik Holshuysen (1 juni 1922 - 7 mei 2001) was een Nederlandse accordeonist en componist.
Hij werd onder meer bekend als begeleider van Tante Leen, als componist van Koffie, koffie, lekker bakkie koffie, gezongen door Rita Corita, en als accordeonvirtuoos in talloze televisieprogramma's.
Levensloop
1937
Johan Holshuysen (1 juni 1922) is op zijn vijftiende al wereldkampioen op de accordeon. Hij volgt vanaf zijn vijfde levensjaar lessen en wordt na zijn wereldkampioenschap beroepsmuzikant.
1956
Na in diverse orkesten als Accordeola, De Edelweisskapel, The Ramblers en het Metropole Orkest te hebben gespeeld, komt Holshuysen in 1956 terecht bij De Windmolens. Elf jaar lang verzorgt hij met onder meer Truus Koopmans, Dick Doorn, Annie Palmen en John de Mol het Avro-radioprogramma Zing Met Ons Mee. Holshuysen is een van de accordeonisten die Tante Leen begeleiden op haar plaatopnamen.
1958
Holshuysen schrijft het liedje Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, het grote succes voor zangeres Rita Corita.
1965
Joike van Soest, Dolf van der Linden en Johan Holshuysen schrijven het nummer Het Is Genoeg. Op 20 maart 1965 is dit de door Conny van den Bos gezongen inzending aan het Eurovisie Songfestival in Napels, Italie. Holshuysen werkt in de jaren zestig zes jaar lang voor de West Deutsche Rundfunk in Keulen.
1966
Holshuysen schrijft samen met Fokker een aantal liedjes voor het album De Ouwe Draaidoos Van Oom Simon van Tony Bass (Theu Baats, geboren op 12 maart 1934 in Eindhoven). Hij schrijft tevens de muziek voor de televisieshow van Dorus, die in 1966 een Zilveren Roos wint in Montreux. In de jaren zestig begeleidt Holshuysen in Nederland internationale sterren als Jacques Brel, Rika Zarai en Anny Cordy.
1967
Op 8 april 1967 vertegenwoordigt Therese Steinmetz Nederland met het lied Ringe-Dinge op het Eurovisie Songfestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Als componisten tekenen Holshuysen, Gerrit den Braber en Dolf van der Linden. Vanaf oktober is Holshuysen als John Woodhouse geregeld in de Top 40 en in de tipparade te vinden. Hij introduceert zichzelf en zijn accordeonmuziek in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg, van Willem Duys.
1968 - 1969
Holshuysen treedt aan het eind van de jaren zestig op met het Sextet Johnny Holshuysen, dat zich richt op bekend werk als Yesterday en Blue Moon. Begin '69 ontvangt Holshuysen in het Franse Cannes de Midem Trofee 1967-1968 uit handen van Maurice Chevalier. Hij ontvangt de prijs in de categorie 'best verkopende lp-artiest'.
1970
Gedurende dit jaar werkt John Woodhouse op twee singles samen met het Westlands Mannenkoor (Glory Glory Hallelujah) en het Eindhovens Jongenskoor (Goodbye, Auf Wiedersehn). In de loop van 1970 verschijnen de eerste albums van Woodhouse.
1971 - 1980
In deze periode wordt een groot aantal albums van John Woodhouse uitgebracht door Philips. Daarnaast verschijnen via Philips en andere maatschappijen diverse, moeilijk te dateren platen. Ook in de reeks Story Presenteert… is John Woodhouse met een lp vertegenwoordigd. In de jaren zeventig ontvangt de accordeonist vele prijzen, waar onder een Edison (voor het album Woodhouse Festival, die hem ook een platina-met-diamanten lp oplevert), de Gouden Tulp van Phonogram, een Gouden Musiccassette, de Gouden Microfoon en het Gouden Story Hart. Woodhouse maakt zo'n twee platen per jaar en neemt daarvoor ook televisiespecials in binnen- en buitenland op voor de Tros. Daarnaast treedt hij over de gehele wereld op.
1981
Na achttien gouden platen en zeven platina platen houdt John Holshuysen het voor gezien. Hij trekt zich met zijn gezin terug op het eiland Mallorca. Wat later vestigt Holshuysen zich met zijn vrouw Henny in Turnhout in Belgie.
1993
Artiesten als zangeres Caroline Kaart, kunstfluiter Gerry de Boer en steelgitarist Frans Doolaard verlenen hun medewerking aan de dubbelcd The Story Of John Woodhouse.
1995
Na veertien jaar pakt John Woodhouse zijn accordeon weer op. Van de dan 73-jarige muzikant verschijnt de cd Mijn Mooiste Melodieen. Hiervoor gaat Woodhouse de studio in. Hij is echter allerminst uit op een comeback en geniet vooral van zijn vrije tijd. De latere cd's die van hem verschijnen bestaan uit opnamen die nog voorhanden zijn.
2001
Op maandag 7 mei overlijdt Johan Hendrik Holshuysen op 78-jarige leeftijd na een kort ziekbed.
Ludo Mariën
Ludo Mariën, afkomstig uit de Vlaamse Kempen (Mol), werd geïnspireerd door volksmuziek als hij op achtjarige leeftijd voor het accordeon kiest.
25 jaar geleden was het nauwelijks denkbaar dit instrument te studeren aan een muziekacademie, dus … privaat onderwijs.
In 1983 is hij de allereerste accordeonist die zich inschrijft in dé Antwerpse Kunsthumaniora. Vanaf dan tot zijn Hoger Diploma in ’91, is de vermaarde accordeonist Roger Eggermont (1932-1999), toenmalig hoofddocent aan het
Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen, zijn leraar. Hij blijft onder de hoede van Eggermont, eerst als student, later als
assistent, tot hij zijn taak overneemt als hoofddocent van de accordeonklas aan het Antwerps conservatorium in 1994.
Ludo is eveneens leraar aan de muziekacademie van Mol.
Homepage
Gwen Cresens
| ||
Henny Langeveld
Henny Langeveld is geboren in Leiden en begon zijn accordeonstudie op 7-jarige leeftijd. Toen hij 8 jaar was had hij zijn eerste radio-optreden in het programma "Amateurs zetten hun beste beentje voor" van de Vara. In diezelfde periode werd Henny Nederlands Kampioen op het accordeon, een titel die hij gedurende zeven achtereenvolgende jaren behaalde, eerst bij de amateurs en later bij de proffesionals. In 1966 kreeg Henny de kroon op zijn werk en erkenning van zijn grote talent: hij deed mee met de "Coupe Mondiale" en werd Wereldkampioen, een prestatie die tot op de dag van vandaag nog geen enkele Nederlander hem heeft nagedaan.
Heny heeft aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag piano en muziekleer gestudeerd. Dit gaf hem de theoretische kennis om een goed componist en arrangeur te worden. Iets wat hem heel goed van pas kwam in zijn carriére: naast zijn eigen werken heeft hij gearrangeerd voor veel nationale orkesten zoals het Metropole-orkest. Henny is een veelgevraagd muzikant in alle muziekstijlen. Zowel het Concertgebouw-orkest als BZN makten gebruik van zijn diensten. Gedurende 25 jaar was hij eerste accordeonist en arrangeur van het Tango-orkest van Malando.
Henny is Nederlands enige wereldkampioen op het accordeon.
Mickaél Vigneau
Mickaél Vigneau, geboren in 1983 begon op jonge leeftijd met accordeonspelen. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij lessen in muziektheorie en chromatische accordeon. Toen hij 14 jaar jong was, deed hij zijn entree bij het conservatorium in Bordeaux en in 2001 kwam hij terecht bij Frédéric Deschamps, de bekende leermeester en professor uit Frankrijk, die inmiddels al veel talent heeft opgeleid tot een volwaardige accordeonist. In 2004 werd Mickaél demonstrateur voor het merk Hohner in Frankrijk.
Sinds die tijd gaf hij concerten in bijna alle Europese landen en tussendoor deed hij ook veel televisie en radio optredens bij o.a. Michel Pruvot en Pascal Sevran.
Ook won Vigneau diverse prijzen. Tijdens het internationaal concours in Castelfidardo (2002) won hij de 1e prijs in de categorie Variété junior. Ook won hij in hetzelfde jaar de Tremplin in Frankrijk.
In 2003 behaalde hij de 1e prijs bij de Spédidam des Etoiles d`Or au Zénith in Parijs
In 2005 won hij de 1e prijs van de Trophée Michel Pruvot in de variété klasse,
het concours International de Pontarlier in Frankrijk en de
la Coupe Mondiale-Championnat de France.
Verder heeft Mickaél Vigneau met veel grote namen in de accordeonwereld gespeeld zoals André Verchuren, Yvette Horner, Bruno Lorenzoni, Eric Bouvelle, Maurice Larcange en 6-voudig wereldkampioen Jérôme Richard,
Abonneren op:
Posts (Atom)